מאז ומתמיד, ציורי פרחים שימשו כנושא אליו אמנים נהנים מאוד להתמסר; פרחים כנושא מנוגד לצבע ואור או כאובייקט דומם בחלל פתוח לרווחה המקיף כל.
כאשר בצלאל בן אורי בנה את המשכן, הוא עבד על מנורת שבע הזרועות השופעת בפרחים, המסמלת את החומרי מול הזהב הרוחני, המכילה את האור האינסופי.
עבור אמנים ישראלים רבים, שברובם הגיעו מארצות עם אקלים קרים, האור של ארץ ישראל היווה קושי ובנושא הפרחים הם מצאו יסוד מתקן ומאזן בין אור וצבע. פרחים שימשו כגשר בין הצבעוניות המוכרת לאור הבהיר והמסנוור שהיה חדש לאמנים אלו. דוגמאות לכך ניתן לראות בציור של ראובן רובין "טבע דומם עם פרחים (כלניות וזר חיטה)", בעבודתו של אריה ארוך "פנים עם כיסא ושולחן" ובציורי צבעי המים של אנה טיכו ויוסף זריצקי.
מאוחר יותר, כשהסגנון האמנותי התפתח לפירוק צורות – גם ציור הפרחים הושפע ממגמה זו. צבי מאירוביץ', למשל, מתמודד עם יצירות אמנות קוביסטיות באמצעות "פרחים אדומים וכלי זכוכית ישנה", הפרחים הופכים לחלק בלתי נפרד מהרקע, מפורקים ומורכבים בצורה מחודשת.
יוסל ברגנר, המייצג את האמנות הסוריאליסטית היהודית, משתמש בדימויו של הנער הבודד כמייצג את היהודי המפוזר שלאחר השואה. כשהוא מצייר פרחים הם מסמלים את היהודי החדש, והפרח ופורח בצבעוניות עשירה. הפרחים מסמלים עולם חדש, יפה ואוטופי.