טובי כהן – כרובים ומלאכים

תערוכת עבר

06.05.2010 - 06.08.2010

בתערוכת היחיד הראשונה שלו בישראל מציג טובי כהן, צלם ממוצא בריטי, סדרת צילומים פנוראמיים גדולי ממדים, המתחקים אחר זהותו היהודית, ומתארים את מסעותיו בנבכי היהדות העכשווית. מתורת הלחימה היהודית של האבי"ר, למסעות רוחניים באומן בחברת חסידי ברסלב ועד למתיישבים בתקוע- את כולם הוא מתעד ומביים בסצנות של ריחוף וריקוד.

לכל אחד משבעת הצילומים המוצגים בתערוכה יש סיפור משלו. כך למשל הסוכה המעופפת שבנה כהן לאחר עיון ב"הלכות סוכה" כשרה, או לוחם האבי"ר שאליו הצטרף למסע עלייה לקברו של הבעל שם טוב באוקריאנה.
שם התערוכה ניתן לו על שם הכרובים והמלאכים, יצורים מיתולוגיים היברידיים, המתוארים בתנ"ך כמי שחוצצים בין האדם לאל. על ידי הבאת מושאי צילומיו לידי ריחוף באוויר כהן מעלה אותם למעשה לשיאים של התעלות רוחנית ושל ניתוק מהגשמיות.
גולת הכותרת של התערוכה היא פרויקט צילום מיוחד שנמשך מספר חודשים ואשר תועד בוידיאו- צילום מבויים של כהן במחווה לציורו המפורסם של מאוריציו גוטליב "יהודים מתפללים בבית הכנסת ביום הכיפורים". כהן מצא עצמו נמשך לסיפורו של גוטליב הן כאמן והן כיהודי, שהיה בן 23 במותו.
הוא שיחזר בדייקנות את ציורו של גוטליב, כשהוא עושה שימוש בבני משפחה, קרובים וחברים. כהן עצמו מופיע בצילום בדמותו של גוטליב, הצייר, שהנציח עצמו בציור.

השמיים הם גבול / מיכה בר-עם

כשפגשתי את טובי כהן לראשונה לפני כמה שנים הוא עוד נהג להציג עצמו כצלם- צייד גאה מן הזן שהתקשורת מכנה פאפאראצי .
אלא שסקרנותו הכפייתית בצד החיפוש אחר זהותו היהודית הובילו אותו במסלול מרתק: בצד ההתפעמות מנופי הארץ הוא נמשך אל הקסם הארוטי הנוצר משילוב של נעורים, מדים ועוצמה.
צילומי התקריב שלו של חיילים ולוחמות מיחידות קרביות של צה"ל הם גם ניסיון להגדיר עצמו ביחס אליהם.
כצלם שטח הוא נשאב אל הנושאים הפוטוגניים והדרמטיים ובאמצעותם להרגיש ולרגש גם את המתבונן.
על מנת להבין טוב יותר את התרשמותו מיצירתו הגדולה של מאוריציו גוטליב "יום הכיפורים", הוא משחזר את הסצנה ומציב אותה מחדש, כשהוא, בהחלטה של הרגע האחרון, מציב עצמו בדמות היוצר הטראגי.
משם הדרך לדמויות המרחפות כמייצגות את החתירה למעלה- איננה ארוכה, והיא מרתקת בשילוב המיסטיקה היהודית עם הטכנולוגיה הדיגיטאלית של הצילום.