מלאכי – רשם

תערוכת עבר

02.12.2022 - 15.01.2023

קטע מתוך מלאכי (2015) / יונה פישר:

מה קדם למה? גילוי המוסיקה כאפשרות לעסוק במשהו לצרכיך? או אולי גלגל הצלה שנזרק לעבר מי שרואה הפשטה ושומע הפשטה, ועדיין — וכך גם במשך כל השנים שיבואו — רוצה בשם, בכותרת, ואולי בדימוי שיש בו ממשות.

שמואל מכיר עד עצם היום הזה תודה לברטה אורדנג על שהכניסה אותו בסוד האמנות —בנסיבות ומן ההיבטים שניסינו להציג. אולם חוב כפול ומכופל הוא חב לה על עולם המוסיקה שהיא פרשה בפניו, שעתיד להשפיע על תודעתו ולפתוח פרק נכבד ועתיר אירועים במהלך עבודתו.

גם המפגש עם המוסיקה התרחש במקרה. "ציירתי בפחם, ואז, בתחילת 1961 , ברטה הזמינה אותי יום אחד לבקרה בביתה, לאחר שעות העבודה. היא שמה על הפטיפון, עד כמה שאני זוכר, תקליט של מוצרט. הייתה לי בכיס חתיכת פחם. אני זוכר שפתאום התחלתי לרקוד. על השולחן היה בלוק נייר. התחלתי לרשום, דף אחר דף, לפי הקצב. ברטה נכנסה, עם בנותיה, והן התלהבו, בעיקר דפנה, בתה השנייה של ברטה. ברטה אפילו התחילה להחליף לי את הדפים אחרי כל רישום ורישום. היא נתנה לי תקליטים הביתה, כל מיני תקליטים, גם מוסיקה גרגוריאנית…"

עלינו להסתפק בתיאורו התמציתי של שמואל, לסמוך על זכרונו. ברטה החלה באותן שנים לקיים מעין חוג האזנה בביתה שבבית הכרם, והוא המשיך לפעול לאורך כל שנות השישים. מדי שבוע–שבועיים הייתה מזמינה אנשים צעירים מעולם האמנות המקומי להאזין לשניים או שלושה ביצועים של יצירות מסוימות. היו אלה האזנות של ממש, הקשבות, אך גם סוג של שעשוע חברתי, שבו אותגרו הנוכחים כאשר התבקשו לזהות מבצע זה או אחר — בדומה לחוגי "ההאזנה העיוורת" שעתיד היה רפי לביא לקיים במשך עשרות שנים בדירתו התל אביבית. ברטה ידעה להדביק את הנוכחים בהתלהבותה

בסוג של אנרגיה, כשם שהיטיבה לעשות מול ציור, בגלריה או על קיר דירתה, בפרץ של ספונטניות, לעתים תיאטרלית, שייתר למעשה את הצורך בהנמקה כלשהי; אנרגיה הנשאבת והמסופקת, בראש ובראשונה, מן האינטואיציות שלה.

ייתכן — קשה לקבוע — שברטה השכילה להדביק את שמואל לא רק בהתלהבותה, אלא בכישרון המיוחד לפעול מתוך אינטואיציה. כזכור, שמואל סיפר כי שמע מוסיקה עוד בילדותו, אולם נראה כי המפגש שהיא יזמה עם המוסיקה הפך את השומע–המזדמן, ששמיעתו פסיבית וקליטתו חלקית, למי שמעתה ואילך יתנסה במוסיקה ויסגל לעצמו את השימוש בה לצרכיו שלו. האזנה זו, מתוך ריכוז ותשומת לב, היא שתוביל אותו מן הרישום האקראי, הנובע כל כולו מעצם עשייתו, לעבודה "ממושמעת", מסודרת, שיטתית, ההולכת ומעגנת עצמה במקום המתברר לו כמהות מובחנת, כשפה, ככלי ביטוי.

וכך, שנות השישים המוקדמות מוקדשות, לרוב, לרישומים הנעשים תוך האזנה — תקליט אחר תקליט, דף אחר דף, דפים שמידותיהם בדרך כלל כ– 15×10 ס"מ, מרביתם על נייר מחברת. כך נוצרות — תחילה כמעט שלא מדעת — הסדרות. כל סדרה נובעת מהקשבה ליצירה מוסיקלית מסוימת או לקבוצת יצירות של מלחין מסוים. שמואל לא תמיד טורח לציין את שם היצירה שהוא מאזין לה; סדרות של שניים או שלושה דפים, של עשרה דפים ומעלה, סדרות שנשמרו בשלמותן או בחלקן (שכן שמואל לא הקפיד על השלמתה של סדרה, שלעולם אין לה התחלה, אין לה סוף ואין בה סדר). אחת הדוגמאות

לכך נמצאת ברישום בודד מתוך הסדרה שעשה תוך האזנה ל"סיפור הפרברים" של ליאונרד ברנשטיין, כנראה ב– 1962 , ונרכש לאוסף מוזיאון פוג של אוניברסיטת הארוורד ב– 1965.

אך לא רק סדר עשייתם של כל דף ודף בכל סדרה וסדרה אינו ניתן לשחזור — ושחזור כזה היה עשוי לספק לנו תובנות על עצם מהלך העבודה, על נקודת מוצא, על שלבים וכיוצא באלה; למעשה, אין באפשרותנו לשחזר אף את סדר היווצרותן של הסדרות, מכיוון שאינן מתוארכות —ולרוב אינן חתומות. אם כי, ועוד נראה זאת להלן, סדרות מסוימות קשורות באירועים מסוימים וכך ניתן לתארך אותן במדויק.

כעת ברצוני להתייחס אל העשייה עצמה: בבוקרו של יום החמישה בדצמבר 2004 ביקשתי משמואל שירשום לעיניי תוך כדי האזנה. לרשותו עמדה מערכת שמע חדשה, משוכללת. לרשותו עמדה מערכת שמע חדשה, משוכללת. המוסיקה שבחר, או ליתר דיוק, המוסיקה שהזדמן לנו לשמוע, הייתה של ברליוז — דומני סצינת האהבה מתוך "רומיאו ויוליה".

שמואל נטל בידו בדל פחם של Faber Castell מתוצרת גרמניה, מן הסוג המכונה פחם סיבירי, ומספרו 2 בסולם של חמש דרגות. זהו חומר רך, ושמואל בחר בו, הוא מסביר, בהיותו הולם את רכות המוסיקה. ובהתאם לכך, הוא מוביל את החומר שבידו בתנועות רכות "המתרגמות" את צלילי כלי המיתר שמשתלבים עם אלו של כלי הנשיפה. עם הופעתו של פורטיסימו המנוגן בסטקאטו, הוא מתחיל להלום בחוזקה על הנייר — את הנקישות אני שומע היטב. הוא מפעיל את בדל הפחם שבידו לרוחבו, וכך יוצר שקיפויות במעין כרומטיות מגוונת, בונה נגיעות "רוטטות" המגיבות למקצביה של המוסיקה. וכאשר הקצב גובר, הוא מחליף את עיפרון הפחם מספר 2 במספר 4 וכך בונה, מעל הגוונים הרכים, גוונים חזקים של שחור. וכשהוא מסיים, בנקודת רוויה כלשהי, שכולה בתחושותיו ואין לה למעשה קשר אל מה שמתרחש במוסיקה — חילוף קצב, פרק חדש — הוא עובר, מבלי לאבד שנייה, מבלי להניח לאקסטזה שתרפה ממנו, אל הדף הבא. הוא רושם בעמידה. דף הנייר מונח על השולחן המאסיבי בחדר הגדול המשמש כמטבח–חדר אוכל. דף הנייר מונח על השולחן המאסיבי בחדר הגדול המשמש כמטבח–חדר אוכל. ותוך כדי רישום הוא אינו חדל מלרקוד, רגליו טופפות על הרצפה, מתרוממות בקצב שלו, נושאות את גופו בכבדות לצדדים. אני משתאה: האיש בן 85 . אני אומר לעצמי שתנועותיו הן גם תנועות של מתפלל.

שלושה רישומים נעשו לעיניי ברצף — הראשון רך, צורותיו מסולסלות, שני האחרים נסערים, מובחנים זה מזה במקצביהם, במידת האינטנסיביות המתחייבת, ככל הנראה, מן ההאזנה הדרוכה. אני שומע אותו אומר, בחיוך: "אני נשמע לפקודות, לא עובד לפי הראש".

אני חושב ששמואל, כאמן שאינו "מלומד", שאינו יודע תמיד במדויק מול מה הוא עומד —ציור בתערוכה, רפרודוקציה בספר אמנות — והוא מגלה, לאושרו, ביצירה של אמן פלוני שלא הכיר, ושאת שמו לא בהכרח שמע, משהו שכביכול השפיע עליו, או שהוא חש קרבה אליו, משהו "כמו אצלי", תמיד בדיעבד, כך הוא מזדהה עם יצירה מוסיקלית שאינה בהכרח ידועה לו ומספח אותה לעולמו. כן, הוא מבחין בין מודרני וקלאסי, אבל אינו מעלה בדעתו — או אינו חש בצורך — להבחין בין מוצרט לבטהובן, לפחות לא תוך כדי האזנה. הוא מכיר מעט, למשל, את "הארי יאנוש" של קודאי. עם זאת, נראה

שיצירות מסוימות של מלחינים מסוימים, הופיעו מולו ברגעים ייחודיים בחייו, או לפחות כדי לצקת בחייו רגעים ייחודיים — כיד המקרה המזדמן.

את הסדרות לפי מוסיקה צייר שמואל לאחר שהתנסה ברישום מופשט, ובעקבות רישומים בודדים, שמאוחר יותר העניק להם שמות כגון "תפילה", "התרוממות", או "להקה". כולם רישומים מופשטים, כלומר נטולי מושא, שאני מתפתה לראות בהם תוצאה של ריכוז, של הייה אחר פעולת העיפרון, או הפחם, על הנייר, פעולה חטופה ונטולת התכוונות ככל שתהיה, ויהיה תהליך העשייה חטוף ואינטואיטיבי ככל שיהיה. אני מתפתה לראות בכישרון הריכוז של מלאכי תכונה של מי שלמד להיות, אולי בשל חינוכו מבית ולפי נסיבות חייו המוקדמים, מחויב לריכוז: ריכוז של אדם מאמין שלימד את עצמו לעמוד במבחנים (שמואל מספר על "הוויכוח" שהיה לו עם הקדוש ברוך הוא ב– 1944 , כאשר נבצר ממנו להניח תפילין בדרך לאושוויץ. והוא מוסיף: "אז חיברתי לעצמי תפילה שאני יכול להתאים לכל בקשה שאני מבקש"). במילים אחרות: שמואל יודע להתמודד עם מצבים שבינו לבין עצמו. וכזה הוא גם המצב, כל פעם מחדש, של המפגש בינו לבין המוסיקה.

במרוצת 1961 עבד שמואל באורח אינטנסיבי, האזין ורשם עשרות סדרות. מבחר מהן הוצג לראשונה באוגוסט 1962 בתערוכת היחיד השנייה שלו, שהתקיימה בגלריה "רינה": רישומים מתוך סדרות שנוצרו תוך האזנה למגוון יצירות של מלחינים מהבארוק ועד לתקופה המודרנית — באך, מוצרט, שוברט, ורדי, בראהמס, סטרווינסקי ושני המלחינים ההונגרים הקרובים במיוחד ללבו של שמואל — בארטוק וקודאי.

התערוכה בגלריה "רינה" לא הייתה הפעם הראשונה שבה יצאו רישומים אלה מדלת אמותיו של האמן. אנחנו יודעים ששמואל העניק "חוברת" רישומים (ואולי מדובר בקבוצה( למבקר האמנות הצרפתי גי וולן Guy) Weelen ) שביקר בירושלים בראשית 1962 , ככל הנראה בחברת רעייתו דאז, הציירת הירושלמית גאולה דגן, שהתגוררה בפאריס מזה שנים וביקרה תכופות בישראל. אגב, גי וולן היה באותן שנים עצמן מזכירה האישי של הציירת הפורטוגזית הנודעת מריה אלנה ויירה דה–סילווה (Vieira da Silva) והיה מקורב גם לבעלה, הצייר ממוצא הונגרי ארפד סנש (Szenes) , שניהם מן האמנים המופשטים הבולטים באסכולת פאריס של שנות ה– 50. את זיכרון הפגישה עם שמואל העלה וולן במברק ברכה ששיגר לו מפאריס לקראת פתיחת התערוכה בגלריה "רינה", ובו הוא מדבר בשבחן של "יצירות הפחם המוקדשות לבאך ולמוצרט המזמרות בעיניי… אורות, צורות, גלי קצב, משתלבים, אורגים דו–שיח מפה לאוזן…". והוא מסיים באזכור הלארגו מהקונצ'רטו לצ'מבלו ותזמורת ]בפה מינור[ של באך "ששמעתי במכונית דוהרת בהרי יהודה".

התערוכה עצמה, שנקראה "מוסיקה", נפתחה ב– 21 באוגוסט 1962 בדברי ברכה והערכה מפי הד"ר קורט גרונוואלד. כאמור, אין באפשרותנו לשחזר במדויק את המבחר מתוך הסדרות שהוצגו בה, אך ניתן לשער שהבחירה בעבודות נעשתה בידי ברטה אורדנג, בשיתוף עם האמן כמובן. מרבית המוצגים נשאו את שם המלחינים שהעניקו השראה לעשייתם ורק חלקם כונו בשם היצירה — "הארי יאנוש" לקודאי למשל. והיו בה עבודות שכונו "סימפוניה", "קונצ'רטו", "פעימת צליל" — שלא יוחסו ואיננו יכולים לייחס גם כיום למלחין או ליצירה ספציפיים.

התערוכה זכתה לתגובות לא מעטות. גי וולן עצמו ציין במברקו, בהתייחסו לרישומים— לפחות לאלה שבידו — "קצב רוגע ועצבני חליפות". יהודה האזרחי כתב על "עושר מגווני בלתי מוגבל החבוי בשחור–לבן. דירוגי הניואנסים של האפור, במעבריהם מן הבהיר אל הכהה, עשויים להפתיע הן בכושר ביטוים ה'צבעוני', הן בכושר ביטוים הצורני". ובהמשך: "עצם ניסויו של האמן לגלמם (את מושאי התרשמותו) בפחם לא בשרטוטי קווים, אלא בשילובם של משטחים מגוונים שונים — המושגים לו בשימושו במשיכות פחם 'קשה' ובפחם 'רך' חליפות, זה על גבי זה — חייבו מלכתחילה לגשת לחזות הטבע, בדרכו שלו, המיוחדת לו בלבד… גישתו זו סטתה מכל ניסיון לחיקויו של הנגלה–לעין, בחיצוניותו ובשטחיותו, והסתמכה על ביטוי צורני ורגשי מוכתב מראש — על סגנון. (…) רישומי הפחם של מלאכי", מבחין יהודה האזרחי בדקות, "ערוכים בשני קטבים ניגודיים כביכול… — מיזוג של הגיאומטריות הפורמאלית מזה ומעוף הדמיון החופשי המתפרץ מזה — הוא המהווה את הגשר בין ציוריו של מלאכי לבין עולם המוסיקה".5


5 יהודה האזרחי, "תמונות מנגנות —רישומי פחם של מלאכי", מעריב, 31.8.63 [Heb .].

 

זהו קטע מתוך הספר מלאכי מאת יונה פישר, שיצא לאור בגלריה אנגל ב-2015, שנה לאחר פטירתו של שמואל "מלאכי" אנגל באותה שנה.
בכדי לקבל עוד פרטים ולרכוש את הספר לחצו כאן.